2009. január 10., szombat

Mei Tai szabásminta

Az úgy történt, hogy megláttam egy fórumtársam honlapján a címben említett hordozóeszközt. Azt tudni kell, hogy előtte már próbáltuk a kendőt, de az nem igazán vált be...de ez a Mei-Tai bizony megtetszett. A legfontosabb szempont az volt, hogy nem kell hosszasan kötözgetni magamon, hanem sitty-sutty belepakolom a gyereket. Szóval az egyszerűsége fogott meg. Gyorsan el kezdtem kutakodni, hogy hol is tudnék beszerezni egyet. Megnéztem több tíz honlapot és az árak 7-19 ezer között mozogtak. Lehet, hogy egy pillanatig elgondolkoztam azon, hogy egy 8990 ft-os, remek színekben pompázó típust megrendelek, de aztán megláttam, hogy ehhez még hozzájön az 1000 ft-os postaköltség..és seperc alatt elhessegettem a gondolatot..így arra jutottam, hogy megvarrom..mert ugye mi van akkor, ha nem tetszik a gyereknek..ennyi pénzt csak nem dobok ki az ablakon.
Több típust is csináltam, lerajzoltam őket, hátha valaki kedvet kap és házilag elkészíti.
Anyag: mindenképpen jó erős vásznat kell vennünk és ha nem kapunk nekünk tetsző színeset, csak egyszínűt, akkor azt felhasználjuk a hátoldalra és a pántokra és bármilyen tetszetős dekoranyagot varrunk az elejére.
Anyagszükséglet: amennyiben így járunk el, akkor az egyszínű anyagból átlagosan 9-10 cm pántok esetében, 150 cm szélességgel számolva kb. 1.40 méter szükséges, beleszámolva azt, hogy
1. az anyag méretenként 5-10 cm-t is összemehet
2. a vállpántoknak minimum 170 cm-esnek kell lenniük, így a 150 cm-es szélesség nem elég, hozzá kell toldanunk min. 20 cm-t.
Valamint szükséges még kb 55 cm a dekoranyagból, 40 cm- vatelin, a legvékonyabb fajtából és természetesen a színekkel egyező cérna
Figyeljünk a szabásnál a szálirányra és a varrásráhagyásra.
Én ebből a szabásmintából indultam ki..Itt nagyon kell figyelni, hogy milyen szöget zár be a két pánt, mert ha túl nagy a szög, akkor nagyon bő lesz a teteje és nem fogja a baba fejét megtartani. Inkább előlhordozásra használom ezt a fajtát.

Itt van a második variáció, amelyet először készítettem el..én a mai napig ezt használom. Egyréteg vatelinnel béleltem az alapot, a vállpántokba duplán tettem, így sokkal kényelmesebb. Természetesen csak ott bélelem ki, ahol "tartania" kell, vagyis a derékrészneknél és a vállrészeknél kb 20 cm hosszan. Mivelhogy vatelin van a fejrészében is, az ívben, így azt nem lehet csak úgy visszahajtani, de nem is szükséges. Így nagyon jól tartja a fejet és a babóca kényelmesen tud benne aludni.
Tapasztalatból írom, hogy nem mindig jó a széles pánt, engem kifejezetten zavart, nem feküdt rá a vállamra, lelógott róla, így én kb 7-8 cm-re csinálom. Így is nagyon jól tart, persze bebiztosítom legalább 3-4 tűzéssel, biztos, ami biztos alapon:-)A 3. típust egy kedves ismerő babának csináltam. Az egyik legnyugodtabb baba, akit ismerek..nála már csak az anyukája nyugisabb:-)), biztos voltam benne, hogy éppen ezért ő szeretni fogja. Ennek olyan fejrésze van, ami nagyon jól kihasználható, ha a baba elalszik. Ezt a fejtartót a vállpántokhoz lehet rögzíteni. Nemigazán kell többletanyagot venni hozzá, de akkor az igazi, ha elüt az alatta lévő anyagtól.


Az utolsó a személyes kedvencem. Több külföldi honlapon is láttam és nekem nagyon megteszett, mert jól tartja a babát akkor is, ha elalszik. Ezt sajnos nem fotóztam le, mert siettem postára adni, de remélem, hogy a gazdája majd megteszi és akkor illusztrálhatom is.
Nem rajzoltam valami jól, de ennek az a lényege, hogy a popsirésznél keskenyebb az anyag és felfelé bővül egy picit.


8 megjegyzés:

 1. Szia!

  Most találtam ide. Lenne egy kérdésem. Szerinted az Ikeában kapható anyagokból is lehetne mei tai-t varrni? Vagy te hol vetted az anyagot hozzá? Köszönöm a válaszod előre is.
  Szép napot!

  VálaszTörlés
 2. Szia, az Ikeás anyagok nagyon jók erre. Strapabíró, elnyűhetetlen!
  Neked is szép napot!

  VálaszTörlés
 3. Szia!

  Nagyon jók ezek a Mei-Taik.Én a 4-es számút szemeltem ki.De kérdezném,hogy a méreteknél még rá kell számolni a varrást?
  Válaszod előre is köszönöm szépen!!
  További szép napot!

  VálaszTörlés
 4. Szia Tavasztündér!
  Igen, rá kell számolni max. 1 cm-t. Figyelj arra, hogy a pántoknál a vállaknál és a derékrésznél végig flízzel alá kell bélelni, hogy kényelmes legyen.

  VálaszTörlés
 5. Szia!
  Nagyon szépen köszönöm a válaszod!!

  VálaszTörlés
 6. Sziaaa! Csodálatosan ügyes vagy, hogy ilyeneket varrsz! Azt szeretném kérdezni, hogy nyárra melyik anyag a legalkalmasabb? Nekem mindegy a minta, a lényeg, hogy erős legyen, és minél szellősebb. Remélem még megkapod a kérdésemet :) Köszönöm ! Anita

  VálaszTörlés
 7. Szia, rendelesre is varsz mei tai t?

  VálaszTörlés
 8. Én szerintem ez egyáltalán nem biztonságos !
  Én is hordozok , és mei-tai-om is van. És azok nem hiába annyik amennyik . Azok arra készültek ! De egy ikeás méterárú nem fog helyt állni hosszú távon és még veszélyes is ! Semmilyen szakítópróbán nem vett részt olyan szempotokat nézve hogy gyermeket lehet benne hordozni ..

  VálaszTörlés