2012. november 4., vasárnap

Rövidített soros sapi

Mivel régóta várakozik a listámon egy rövidített soros kendő, így gondoltam egy nagyot és egy sapin begyakoroltam a technikát. Olyannyira belejöttem, hogy gyakorlatilag egy picike lyuk sincs már a rövidítéseknél és csodásan kiadja a formát.
A fonal Barkás 5 órai tea. Az eredeti minta annyira nem tetszett meg, de láttam benne lehetőséget, így egy picit alakítgattam. Egy olyan sapit sikerült kreálnom, ami gyakorlatilag egy felnőttre is jó és Marci fején sem olyan elvetemült:-)
Íme az eredeti Dropsos minta.
És, ahogy én csináltam:
Felszedtem 38 szemet, ahogy azt a minta írta. Kötöttem egy sort sima sort, miközben elhelyeztem a kötésjelölőket a 24. és a 34. szemnél. A sapit természetesen oda-vissza kötjük és nem körben.
Lusta kötéssel fogunk dolgozni, tehát folyamatosan sima sorokat kötünk, ez valami egészen laza rugalmasságot ad a kötésünknek.
A 2. sorban - ez a munka színe - először az első kötésjelölőig megyek el, majd a 25. szemnél megtekerem a fonalat és vissza megyek az elejére. Aztán elmegyek a 2. kötésjelölőig, közben figyelek, hogy ..amikor az előző tekeréshez érek, vagyis a 25. szemhez, akkor hátulról felszedem a fonal tekerést és úgy kötöm le, különben egy kis lyuk marad a rövidítésnél. Tehát, megvagyok a 34. szemes rövidítéssel is, ami valójában a 35. szem körüli tekerést és visszafordulást jelenti. a következő sorban ismét csak az első kötésjelölőig megyek el, majd visszafordulok. A köv. sort oda-vissza végig lekötöm. Továbbra is figyeljünk, hogy hátulról a tekeréseket mindig szedjük fel!!
Így haladok, míg kb elérek - gyerek méret esetében 4 cm-ig. Ott elkezdem a fülvédő kialakítását. minden második sorban 1-1 szemet szaporítok - én úgy csináltam, hogy az utolsó előtti szembe elölről és hátulról is beleöltöttem. Közben haladunk tovább az eddigiek szerint, tehát először első kj-ig, majd a 2. kötés jelölőig kötjük le és visszafordulunk, utána pedig 1 oda-vissza sor végig. Összesen 7 szemet szaporítunk, majd kötünk 4 lusta mintát, vagyis 8 sima sort. Utána megkezdjük a fülvédő fogyasztását , a módszer ua, mint a szaporításnál, minden második sorban kettőt simán összekötünk, ez is lehet az utolsó előtti szem.
No, én itt változtattam a mintán, mert szerettem volna, ha egy kicsit gömbölyűbb lesz a fejtetőn és a homlokon, ezért nem az eddigiek szerint - 1 kj, vissza, 2. kj vissza, 1 kj vissza (  majd 2 sor végig..) szerint haladtam, hanem még megtoldottam egy 2. kj, vissza és 1 kj vissza sorokkal. Természetesen csak ezután kötöttem le végig azt a két sort. Így haladtam egészen a 2 . fülvédő kialakításáig. Érdemes próbálgatni vagy egy másik sapihoz hozzáigazítani, hogy mikor kezdjük el a fülvédőt. Figyeljünk arra, hogy rugalmas a minta, tehát nehogy bő legyen a homlok résznél, hanem simuljon szépen a gyerek fejére..
A végén egy hosszabb fonalat hagytam az eldolgozásra. Fércöltésekkel összehúztam a tetején, mert az eredeti mintában lévő bumszlitól kirázott a hideg, így én azt eltüntettem, majd összevarrtam hátul. Aki akar pompomot tehet rá, de szerintem anélkül is tökéletes a végeredmény.

Még egyszer megjegyzem, az általam használt 5-ös kötőtű és fonal adta ki a képen látható végeredményt. Az én 4 évesemnek igen nagy buci feje van, tehát könnyen lehet, hogy egy vékonyabb fonalból egy kisebb fejű gyerkőcre még szebb eredményt kapnánk!:-)
Kötőtűre fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése